Nieuwe zeilkleding kopen: waar op letten? (2024)

Het begin van het vaarseizoen is een moment om je vaargarderobe weer eens door te nemen. Is mijn zeilpak nog goed? Of is het tijd om wat nieuws te kopen? De ontwikkelingen hebben de afgelopen jaren zeker niet stilgestaan. Er hangt weer nieuwe zeilkleding in de winkel. Waar moet ik op letten?

Welk materiaal?

Wie nieuwe zeilkleding wil gaan kopen, zal merken dat voor de kleding twee soorten materiaal worden gebruikt. Je hebt de duurdere zeilpakken die bestaan uit een enkele laag stof en de wat minder dure pakken die een voering hebben.

De duurdere pakken bestaan uit een laminaat van drie lagen. De buitenste laag is de geweven beschermlaag in de kleur van het pak. Dan is er de waterdichte- en ademende laag. Die bestaat bijvoorbeeld uit Goretex of Helly-tech. Aan de binnenkant is er weer een beschermde laag opgeplakt.

De pakken met een voering van dun materiaal zoals een netvormige stof (mesh) hebben die voering om de waterafstotende coating te beschermen. De stof bestaat dus uit de buitenlaag en een coating. Helaas neemt de effectiviteit van de coating af als het pak veel wordt gebruikt. Naast slijtage verzwakken ook zout water, viezigheid of vaak wassen de coating. Het pak wordt minder goed ademend en minder waterdicht. Daarom zijn ze ook goedkoper.

Ben je een watersporter die bij slecht weer sowieso niet uitvaart en het pak alleen voor noodgevallen gebruikt, dan is de gecoate versie prima. Krijg je regelmatig een bak water over je heen en ‘woon’ je soms in je zeilpak, dan is de laminaat-versie meer geschikt.

Welke kleur?

Wanneer je nieuwe zeilkleding gaat kopen, heb je heel wat keuze uit allerlei kleurtjes, althans zo lijkt het. Kijk je in de winkel dan valt dat wel mee. De witte zeilpakken zien we bijna niet meer. Kleuren als donkerblauw, rood en zwart vormen nog steeds de hoofdmoot. Goudgeel is een hele klassieke kleur.

Sommige merken onderscheiden zich met eigen kleuren. North Sails gebruikt bijvoorbeeld een soort azuurblauw (oceaanblauw) en zwavelgeel. De nieuwe pakken van Henri Lloyd zijn knal-oranje. Helly Hansen voert de meeste kleuren en heeft voor de nieuwe pakken een kleur tussen rood en oranje in. Deze kleur heet ‘alert red’ of wel alarmrood. En daarmee komen we op een belangrijke functie van een zeilpak waar je in de winkel misschien niet zo snel over nadenkt: zichtbaarheid. Hoe goed is het zeilpak zichtbaar op het moment dat je in het water ligt en reddingdiensten op zoek zijn naar jou. Dan is een oceaanblauw pak minder handig dan alarm-rood, geel of oranje.

Duurzame zeilkleding

Het heeft even geduurd maar ook in de zeilpakken-industrie is men zich ervan bewust dat we zuiniger moeten zijn op onze aarde. Wanneer je nieuwe zeilkleding gaat kopen heb je nu ook de keuze uit duurzame opties. Verschillende producenten zoals Musto en Helly Hansen gebruiken gerecycled polyamide voor de buitenlaag van de kleding. Musto gebruikt hier zelfs 100% gerecycled materiaal voor. Ook de OS2 pakken van Gill zijn gemaakt van petflessen.

In de watersportkleding werd veel PFAS of PFC gebruikt. Ze heten ook wel perfluorkoolstoffen en we kennen ze van de antiaanbak-pannen. Deze stoffen zijn giftig en omdat ze niet vanzelf afbreken, hopen ze zich op in ons lichaam. Ook Goretex bevatte PFAS. De leverancier heeft inmiddels het ePe membraan geïntroduceerd, uiteraard zonder perfluorkoolwaterstoffen. Musto gebruikt biologisch katoen.

Wat kunnen we hier als watersporters mee? Sta je voor het rek met zeiljassen en wil je een keuze maken, vraag de verkoper of kijk op de labels of er duurzame producten in zijn verwerkt.

Nieuwe zeilkleding kopen: waar op letten? (1)

Merken zeilkleding kopen

Musto

Musto was jarenlang koploper in kwaliteit op het gebied van watersportkleding. Inmiddels zijn er nieuwe, vergelijkbare merken. Musto overlegt veel met beroepszeilers zoals Rosalin Kuipers voor constante verbeteringen. Goretex zorgt voor zeer goed ademende pakken.

De prijs is stevig.

Helly Hansen

Helly Hansen gebruikt geen Goretex maar het eigen Helly-tech dat even goed ademend is.

In deze laminaatstof is 50%gerecycled materiaal uit de oceaan verwerkt.

Ook Helly Hansen werkt samen met topzeilers, zoals Thomas Coville.

Prijzen iets lager dan Musto.

Gill

Gill heeft wat zwaarder uitgevoerde pakken dan de bovengenoemde merken en gebruikt ook wat hippere kleuren. Gill pakken worden waterdicht door het XPLORE of XPEL materiaal.

De pakken zijn aantrekkelijk geprijsd voor de geleverde kwaliteit.

Imhoff

Dit is een Nederlands product. Zeiler Fred Imhoff begon 50 jaar geleden een eigen kledingmerk omdat hij in de winkel niet de kwaliteit zeilkleding vond die hij zocht. Die kledinglijn bestaat nog steeds.

Imhoff gebruikt onder anderehet ademende en waterdichte VPR-20 materiaal.

Prijzen zijn lager dan Musto of Helly Hansen.

North Sails

Net als Fred Imhoff 50 jaar geleden zijn ook de North Sails zeilpakken ontstaan uit onvrede over het aanbod voor zeilers. North Sails komt met strak afgewerkte zeilkleding, gebruikt Goretex en het zelf ontwikkelde 4DL laminaat op zitvlak en knieën.

Prijzen zijn vergelijkbaar met die van Musto.

Zhik

Dit merk bestaat nog niet zo lang. Het assortiment is vooral bedoeld voor zeilers van open boten maar heeft ook zeer goede zeilpakken voor op grotere boten. Die zijn vooral geënt op wedstrijdzeilers. Zhik claimt openlijk dat de gebruikte materialen Isotak X, Isotak 2 en Aeroshell een langere waterdichtheid garanderen dan Musto en Henri Lloyd.

Prijzen zijn vergelijkbaar met die van Musto.

Mustang

Dit watersportkledingmerk is in ons land vrij onbekend, maar levert producten van de hoogste kwaliteit. Mustang gebruikt Goretex en beroept zich op specificaties voor militaire standaarden.(Mil Spec 6.5 fabric)

Prijzen zijn vergelijkbaar met die van Musto.

Budget zeilkleding

Deze merken leveren aanzienlijk goedkopere opties voor zeilkleding.

  • XM:het Franse watersportkledinglabel XM is onderdeel van Plastimo.
  • Tribord:zeilpakken van Tribord worden gemaakt voor de Decathlon. Ook Tribord gebruikt een drielaags membraan dat is getest door Franse Oceaanzeilers. De prijs is zeer acceptabel.
  • Marinepool: dit Duitse merk bestaat sinds 1991 en levert zeer betaalbare zeilkleding.

Duurzaamheid, prijs, kleur, materiaal en merk: je hebt genoeg keuze wanneer je nieuwe zeilkleding gaat kopen.Maar welke outfit je ook kiest, vergeet vooral niet te genieten!

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail vianieuwsdienst@nauticlink.comof contact hem vialinkedin

Nieuwe zeilkleding kopen: waar op letten? (2)

Als u op zoek bent naar nieuwe zeilkleding bezoek dan ook onze partner: Herman Lieven

Herman Lieven is een specialist in zeiljassen, zeilbroeken, middenlagen, onderlagen en meer. De (online) winkel heeft een groot gevarieerd aanbod in zeilkleding voor dames, heren en kinderen. Merken die je er vindt, zijn onder andere Musto, Helly Hansen, Gill, Dubarry en Spinlock. Met de kwalitatieve zeilkleding en bijbehorende accessoires kun je zorgeloos zeilen.

Nieuwe zeilkleding kopen: waar op letten? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dr. Pierre Goyette

Last Updated:

Views: 5489

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dr. Pierre Goyette

Birthday: 1998-01-29

Address: Apt. 611 3357 Yong Plain, West Audra, IL 70053

Phone: +5819954278378

Job: Construction Director

Hobby: Embroidery, Creative writing, Shopping, Driving, Stand-up comedy, Coffee roasting, Scrapbooking

Introduction: My name is Dr. Pierre Goyette, I am a enchanting, powerful, jolly, rich, graceful, colorful, zany person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.