Keizer Augustus kwam met leugens aan de macht in Rome (2024)

Op een hete nazomerdag in 14 n.Chr. beseft de machtigste man van Rome dat hij zijn vaste greep op het leven en zijn rijk moet loslaten.

De 76-jarige Augustus is een paar dagen eerder onderweg vanuit Noord-Italië ziek geworden en heeft zich naar zijn villa in Nola nabij Napels laten brengen.

Toen bleek dat de oude man het niet zou gaan halen, zijn Augustus’ familie en vrienden naar de villa gehaald.

Stil staan ze rond zijn bed. Ruim 40 jaar heeft de keizer het imperium met een haast bovenmenselijke kracht bestuurd. Een Rome zonder zijn overheersende leiding is nauwelijks voor te stellen.

Maar Augustus is doodmoe en wil niet meer. Hij heeft alles bereikt wat hij wilde – en toch ook niet. Het lot heeft hem een poets gebakken. Hij kon alles en iedereen manipuleren, behalve dat verraderlijke lot. En nu is het te laat.

De oude man kijkt zijn gasten aan met zijn doordringende grijze ogen, die decennialang vriend en vijand hebben doen huiveren. Hij vraagt om een spiegel om zijn haar te fatsoeneren.

Heel zijn leven was één grote voorstelling, een zorgvuldig geënsceneerd schouwspel. Nu wil Augustus ook in stijl eindigen: ‘Als ik mijn rol goed heb gespeeld, applaudisseer dan,’ zegt hij voordat hij voorgoed zijn ogen sluit.

Keizer Augustus kwam met leugens aan de macht in Rome (1)

Van wreker tot volksmenner

Iets meer dan 2000 jaar geleden stierf op 19 augustus de eerste en meest raadselachtige keizer van Rome.

Zelf hield Augustus vol dat hij de republiek had teruggebracht en dat hij slechts een ‘eerste onder gelijken’ was.

Maar dat was een leugen – een van vele. Want in feite had hij de 500 jaar oude republiek tot een lege huls gereduceerd en zelf de macht overgenomen. Dat had echter vrijwel niemand door voordat het te laat was – de eerste keizer van Rome was een ster in misleiding en propaganda.

Een moord had Augustus 58 jaar eerder op de gevaarlijke politieke bühne van Rome gebracht. In 44 v.Chr. werd de populaire legerleider en politicus Julius Caesar door een groep senatoren gedood.

De reden was dat Caesar zichzelf tot dictator had benoemd en de Romeinse senaat en zijn aristocratische elite buitenspel had gezet.

De moordenaars wilden al Caesars hervormingen terugdraaien en de republiek herinvoeren. Caesar had echter de 19-jarige Augustus, die toen nog Gajus Octavius ofwel Octavianus heette, als zijn erfgenaam geadopteerd.

De jonge man zou zijn adoptievader genadeloos wreken. Samen met Caesars generaal Marcus Antonius vermorzelde hij de republikeinse oppositie en begon hij een klopjacht op Caesars moordenaars. Ze werden allemaal gedood.

Octavianus en Antonius verdeelden het rijk tussen hen tweeën. Octavianus kreeg Rome en het westen, Antonius ging Egypte en het oosten besturen.

De alliantie hield niet lang stand. Toen Marcus Antonius zich liet verleiden door de beroemde Egyptische koningin Cleopatra, greep Octavianus dit schandaal aan om zijn vroegere bondgenoot de oorlog te verklaren.

In 31 v.Chr. kwam het tot een zeeslag bij Actium in Griekenland. Marcus Antonius verloor de slag en moest terug vluchten naar Egypte. Een paar maanden later dook Octavianus met zijn leger op bij de kust van Alexandrië, waarna Antonius en Cleopatra zelfmoord pleegden.

Na een bloedige burgeroorlog van 13 jaar, die duizenden Romeinen het leven kostte, keerde Octavianus zegevierend huiswaarts. Nu was het tijd voor een politieke pr-campagne die zijn weerga niet kende in het Romeinse Rijk.

Keizer Augustus kwam met leugens aan de macht in Rome (2)

Octavianus wil Caesar niet achterna

Toen Octavianus in 30 v.Chr. weer in Rome was, hield hij drie dagen lang een triomftocht, waarbij hij de buitgemaakte schatten van Egypte liet zien.

Daarnaast maakte hij de Romeinen duidelijk dat de gruwelen van de burgeroorlog voorbij waren. Nu ging het om verzoening.

‘Als overwinnaar spaarde ik allen die om genade smeekten,’ schreef hij later.

Hoewel Octavianus formeel consul was, een van de twee hoogste functies in de senaat, had hij dankzij een aantal buitengewone bevoegdheden dezelfde dictatoriale macht als Caesar had gehad – en dat was zijn grootste probleem.

Octavianus vreesde dat hem hetzelfde zou overkomen als zijn adoptievader. Een terugkeer naar de oorspronkelijke republiek was echter onmogelijk.

Het imperium was nu te groot om te worden bestuurd door een groepje kortzichtige, machtsbeluste rijken die de armere mklassen uitbuitten en alleen uit waren op eigen gewin. Het rijk had een visionaire leider nodig: Octavianus zelf.

Hij bedacht een plan: naar buiten toe moest het lijken of de republiek was heringevoerd, maar achter de schermen trok Octavianus aan de touwtjes.

Bij een senaatsvergadering op 13 januari 27 v.Chr. liet de 35-jarige consul zien hoe goed hij toneel kon spelen, toen hij volgens de Romeinse historicus Cassius Dio zijn aftreden aankondigde.

‘Ik leg mijn functie neer met al haar bevoegdheden en geef alles aan u terug: het leger, de wetten en de provincies.’

De geschokte senatoren waren eerst even stil. Toen stond de een na de ander op om Octavianus te prijzen omdat hij het rijk vrede gebracht had en hem te smeken zijn werk voort te zetten.

Met theatrale gebaren wees Octavianus het verzoek af, om uiteindelijk toch in te stemmen. Hij bleef consul en kreeg de macht over de roerige provincies Spanje, Gallië, Syrië en Egypte, waar het grootste deel van het leger zich bevond.

De dankbare senatoren gaven hem de titel Augustus – de verhevene. Voor dagelijks gebruik kreeg hij een minder hoogdravende titel: princeps, wat ‘eerste senator’ betekende.

Om het nieuwe tijdperk te markeren werd de officiële aanduiding van Octavianus voortaan Imperator Caesar Augustus.

‘Vanaf dat moment had ik de meeste autoriteit, maar ik had niet meer macht dan de anderen, die mijn collega’s waren in het ambt,’ schreef Augustus later.

In werkelijkheid lag het een tikkeltje anders: de senatoren die het eerbetoon en de smeekbeden hadden geïnitieerd, hadden hun positie allemaal te danken aan Augustus, en hun optreden was tot in detail door hemzelf georkestreerd.

Vrede en geld verleiden iedereen

De senaatsvergadering was een enorme triomf voor Augustus, die nog consul was en nu ook het grootste deel van het leger van de senaat in handen had.

Daarbij had hij de macht over Egypte, waardoor hij de rijkste man van Rome was. Hij kon de soldij van de soldaten persoonlijk betalen, en toen de staatskas geen geld meer had om graan te kopen voor de armen, schoot de princeps te hulp door het uit eigen zak te betalen.

Dat maakte hem ongelofelijk populair bij het Romeinse proletariaat.

‘Nadat hij de soldaten had verleid met geschenken, het volk met graan en eenieder met de zegeningen van de vrede, kon hij zich de bevoegdheden van de senaat, de ambtenarij en de wet zonder enige tegenstand toe-eigenen,’ schreef de historicus Tacitus treffend.

Het gevolg was dat het volk bij de jaarlijkse verkiezing van magistraten altijd stemde op kandidaten die door Augustus gesteund werden.

Nog steeds kon alleen de elite zich kandidaat stellen, maar de princeps keurde alleen mannen goed die wilden werken in het belang van de staat, en niet voor zichzelf.

Voorheen hadden gouverneurs vaak geparasiteerd op hun provincie en zelfs buurlanden aangevallen in de hoop op buit.

Daar maakt Augustus een einde aan. In zijn eigen provincies stelde hij loyale vertegenwoordigers aan en in de andere provincies werd de gouverneur in de gaten gehouden door controleurs die ervoor zorgden dat de belastingen niet de pan uit rezen en dat de troepen niet nodeloos werden ingezet.

Daarnaast waakte Augustus ervoor dat iemand hem in de schaduw stelde.

Alleen zijn vertrouwelingen mochten nog triomftochten door Rome houden, en toen een gouverneur na een zege op het slagveld beelden van zichzelf liet maken, werd hij oneervol ontslagen.

Van het machtigste instituut in het rijk waren de leden van de senaat nu gereduceerd tot Augustus’ adviseurs, zonder de mogelijkheid om de princeps economisch of militair uit te dagen.

Keizer Augustus kwam met leugens aan de macht in Rome (3)

Zijn eigen persoonlijke cultus

Om geen afgunst of ergernis te wekken liep Augustus nooit te koop met zijn rijkdom en macht.

Hij woonde met zijn vrouw Livia op de Palatijn in Rome in een bescheiden huis, dat ‘niet opviel in grootte of elegantie’, zoals de historicus Suetonius het formuleerde.

Hij bezocht het huis na Augustus’ dood en verbaasde zich over het gebrek aan pracht en praal en de simpele meubels.

‘Die zouden voor een gewone burger niet eens gepast zijn,’ schreef hij.

Volgens de Romeinse bronnen liet Augustus zijn echtgenote Livia en zijn dochter Julia uit een eerder huwelijk zelf hun kleren weven.

Ook promootte hij een beeld van zichzelf en zijn gezin als de hoeksteen van de samenleving en voerde hij strenge straffen in op echtbreuk. En hij verbood vrouwen om naar atletiekwedstrijden te kijken waarbij de deelnemers naakt waren.

De bescheiden levensstijl en strenge moraal waren echter maar schijn. Op een eiland in de buurt van Napels, ver van alle nieuwsgierige blikken, had Augustus zijn eigen luxevilla, waar hij met trouwe vrienden van het leven kon genieten.

En volgens Suetonius had hij tot op hoge leeftijd ‘een passie voor het ontmaagden van heel jonge meisjes, die hem overal werden gebracht – zelfs door zijn eigen echtgenote’.

Alle erfgenamen sterven

Augustus had echter een probleem. Hij had alleen een dochter en ontbeerde een mannelijke erfgenaam. In 25 v.Chr. huwelijkte hij de 14-jarige Julia daarom uit aan de zoon van zijn zus, Marcellus.

Het consulaat van Augustus kon echter niet worden geërfd. Daarbij begon het op een verborgen dictatuur te lijken, aangezien hij jaar na jaar herkozen werd. In 23 v.Chr. besloot hij zich daarom niet meer verkiesbaar te stellen.

In plaats daarvan liet hij zich door de senaat tot volkstribuun voor het leven benoemen. De volkstribuun was de vertegenwoordiger van het volk in de senaat. Hij kon wetsvoorstellen doen en besluiten van anderen tegenhouden. En dit ambt kon Augustus veel makkelijker overdragen aan een erfgenaam.

Datzelfde jaar overleed Marcellus echter door ziekte. Livia, de vrouw van de princeps, zag haar kans schoon en drong erop aan dat Augustus haar zoon Tiberius zou adopteren.

Die had onder andere de veldtochten van Augustus in Hongarije en Oostenrijk met groot succes aangevoerd.

Maar Augustus, die Tiberius niet kon uitstaan, huwelijkte Julia uit aan zijn oude vriend Agrippa, die daarmee zijn natuurlijke erfgenaam werd.

Julia en Agrippa kregen al snel vijf kinderen, maar in 14 v.Chr. stierf Agrippa plotseling op een reis in het oosten, slecht 50 jaar oud.

Nu kreeg Livia dan toch haar zin: Julia werd aan Tiberius uitgehuwelijkt die daarvoor moest scheiden van Vipsania, van wie hij zielsveel hield.

Het werd geen gelukkig huwelijk. Julia, die volgens Suetonius streng opgevoed was, stortte zich na al die gedwongen huwelijken in een reeks seksuele uitspattingen met jonge Romeinen.

Ze zou daar al mee begonnen zijn toen ze nog met Agrippa getrouwd was. Maar geslachtsgemeenschap liet ze alleen toe als ze zwanger was van haar man: ‘Passagiers mogen pas aan boord als het schip beladen is,’ zei ze.

Augustus weigerde echter nog steeds Tiberius tot erfgenaam te maken en adopteerde de twee oudste zonen van Julia en Agrippa: Gaius en Lucius. Toen vertrok Tiberius uit Rome om op Rodos te gaan wonen.

Intussen bereikten de geruchten over Julia’s escapades haar vader. Hij had jaren zorgvuldig het beeld opgebouwd van een modelgezin van goede zeden en liet woedend zijn dochter naar een afgelegen eiland deporteren.

Toen hij hoorde dat een vertrouweling van zijn dochter, een zekere Phoebe, zelfmoord had gepleegd, riep hij: ‘Ik was liever Phoebes vader geweest!’

Keizer Augustus kwam met leugens aan de macht in Rome (4)

Het bittere einde

De 61-jarige Augustus zag zijn dochter nooit meer, en investeerde nu in zijn twee kleinzoons. Lucius stuurde hij naar Spanje en Gaius ging naar Klein-Azië om het rijk beter te leren kennen.

Maar weer werden zijn plannen doorkruist door het lot. In 2 n.Chr. kreeg Augustus het bericht dat Lucius was gestorven door ziekte, en twee jaar later overleed ook Gaius. Alle hoop voor de toekomst was nu de bodem in geslagen.

De 67-jarige keizer had alleen nog Tiberius, die na zeven jaar ballingschap terugkeerde in Rome.

In 4 n.Chr. liet Augustus daarom het tribunaat overdragen aan Tiberius en adopteerde hij hem officieel. Daarmee was de Romeinse keizerlijke dynastie een feit. Niemand protesteerde, want zoals Tacitus later schreef: ‘Hoeveel mensen waren er nog over die zich de republiek konden herinneren?’

De eerste keizer – en misschien wel de beste toneelspeler – van Rome stierf 10 jaar later. Hij had naar eigen zeggen de republiek teruggebracht, maar alle macht bij haar instituties weggehaald.

De zwakte van Augustus’ systeem bleek echter na zijn dood: het werkte alleen met de juiste man aan het roer.

Tiberius werd een paranoïde dictator, die uit angst honderden mensen liet executeren en zich op het eiland Capri terugtrok.

En zijn opvolgers waren nog erger. Augustus’ laatste erfgenaam was de duivelse keizer Nero, die 54 jaar na de dood van Augustus werd afgezet en zich daarna van het leven beroofde.

Keizer Augustus kwam met leugens aan de macht in Rome (2024)

FAQs

Keizer Augustus kwam met leugens aan de macht in Rome? ›

Keizer Augustus kwam met leugens aan de macht in Rome

Hoeveel vrouwen had Augustus? ›

Augustus (keizer)
Augustus
Overleden teNola, Italië
Gehuwd metClodia Pulchra, Scribonia, Livia Drusilla
Relatie met
Partij
16 more rows
Nov 23, 2021

Wie had de macht in de Romeinse Keizerrijk? ›

Het keizerrijk was de laatste fase in de geschiedenis van het Romeinse Rijk. In principe was het een absolute monarchie met een keizer (Caesar Augustus) aan het hoofd. Volgens sommige historici kan men ook spreken van een militaire dictatuur omdat de keizers hun machtsbasis in het door hen gecontroleerde leger hadden.

Waarom laat keizer Augustus de mythe opschrijven? ›

Vergilius leefde ten tijde van de eerste keizer Augustus. Deze gaf hem de opdracht een verhaal te schrijven dat Rome en het nieuwe keizerrijk waardig zou zijn en eer zou verlenen. Vergilius besloot toen een bestaand mythologisch figuur uit de Ilias van Homerus (Aeneas) uit te werken in het boek Aeneïs.

Welke stad stichtte keizer Augustus? ›

Emerita Augusta is gesticht in 25 v. Chr. in opdracht van keizer Augustus. In ditzelfde jaar creëerde Augustus de Romeinse provincie Hispania Lusitania waar Emerita Augusta de hoofdstad van werd.

Welke keizer had de meeste vrouwen? ›

Keizer Gaozong had negen bijvrouwen. Een was zijn absolute favoriet: Wu Zetian. Hoe langer zij aan het hof was, hoe meer invloed ze kreeg. Ze regeerde het rijk via haar man en toen hij overleed, via haar zonen.

Hoe sterft Augustus? ›

Keizer Augustus overlijdt op natuurlijke wijze

In 14 na Christus overleed hij, op natuurlijke wijze. En dat is vrij uitzonderlijk voor Romeinse keizers. Hij was 76 jaar en had 45 jaar geregeerd.

Waarom verplicht Augustus zijn dochter Julia en stiefzoon Tiberius om te trouwen? ›

Omdat de dochter van de keizer niet alleen door het leven hoort te gaan, werd ze gedwongen nogmaals te trouwen. In 12 v. Chr. stapte ze in het huwelijksbootje met Tiberius, de oudste zoon van Liva, de nieuwe echtgenote van Augustus.

Wat betekent het Romeinse SPQR? ›

SPQR is de afkorting van het Latijnse Senatus Populusque Romanus, "De Senaat en het Volk van Rome", de zinsnede die fungeerde als de officiële naam van het Romeinse Rijk. De afkorting werd als insigne gebruikt vanaf de tijd van de Romeinse Republiek en stond als inscriptie op openbare gebouwen en triomfbogen.

Waarom noemde Augustus zichzelf Augustus? ›

Octavianus wordt Augustus

De erenaam 'Augustus' was een titel die slechts gegeven werd aan de goden. Ook impliceerde de titel dat de drager van deze titel autoriteit had over alle mensen en de gehele natuur. De naam Augustus was daarom meer een religieuze naam.

Waarom werd Augustus geadopteerd? ›

Omdat Caesar geen wettige kinderen had, adopteerde hij Octavianus als zijn zoon. Na de moord op Caesar in 44 v. Chr. brak een jarenlange machtsstrijd uit die door Octavianus werd gewonnen.

Hoelang leefde keizer Augustus? ›

Er komt pas een einde aan de heerschappij van keizer Augustus wanneer hij in het jaar 14 na Christus op 76-jarige leeftijd overlijdt. Hij heeft op dat moment geen nageslacht als erfgenaam.

Wie is de bekendste Romeinse keizer? ›

Een opsomming van de meest spraakmakende keizers kan alleen maar beginnen bij de eerste en bekendste: Gaius Octavius, beter bekend als Augustus (de verhevene).

Hoeveel vrouwen heeft Julius Caesar gehad? ›

Julius Caesar
Overleden15 Maart 44 v.Chr.
Overleden teRome
Gehuwd metCornelia Cinna Minor, Pompeia Sulla, Calpurnia Pisonis
met
16 more rows
Dec 24, 2023

Hoeveel vrouwen had Claudius? ›

Echtgenotes. Claudius had niet veel geluk met zijn opeenvolgende vier echtgenotes.

Hoelang leefde Augustus? ›

Er komt pas een einde aan de heerschappij van keizer Augustus wanneer hij in het jaar 14 na Christus op 76-jarige leeftijd overlijdt. Hij heeft op dat moment geen nageslacht als erfgenaam. Augustus trouwde drie keer, maar kreeg slechts één dochter, uit zijn tweede huwelijk.

Top Articles
Lemon Shortbread Cookies + 5 More Must Bake Shortbread Recipes
Easy Homemade Pizza Sauce Recipe (5 Minutes)
Devin Mansen Obituary
Craigslist Home Health Care Jobs
My Arkansas Copa
123Movies Encanto
Windcrest Little League Baseball
craigslist: kenosha-racine jobs, apartments, for sale, services, community, and events
Www.metaquest/Device Code
Nesb Routing Number
Publix 147 Coral Way
Mission Impossible 7 Showtimes Near Regal Bridgeport Village
FAQ: Pressure-Treated Wood
The Shoppes At Zion Directory
Non Sequitur
Five Day National Weather Forecast
Costco Gas Foster City
Ess.compass Associate Login
Vipleaguenba
Att.com/Myatt.
Gran Turismo Showtimes Near Marcus Renaissance Cinema
Chime Ssi Payment 2023
Spiritual Meaning Of Snake Tattoo: Healing And Rebirth!
Divina Rapsing
Xxn Abbreviation List 2017 Pdf
Cosas Aesthetic Para Decorar Tu Cuarto Para Imprimir
Craigs List Jax Fl
James Ingram | Biography, Songs, Hits, & Cause of Death
Fedex Walgreens Pickup Times
Human Unitec International Inc (HMNU) Stock Price History Chart & Technical Analysis Graph - TipRanks.com
Bridger Park Community Garden
Linabelfiore Of
Best Restaurants In Blacksburg
D3 Boards
How To Get Soul Reaper Knife In Critical Legends
Walgreens Agrees to Pay $106.8M to Resolve Allegations It Billed the Government for Prescriptions Never Dispensed
Wlds Obits
Prior Authorization Requirements for Health Insurance Marketplace
Union Corners Obgyn
Bill Manser Net Worth
Craigslist Antique
Brother Bear Tattoo Ideas
How to Install JDownloader 2 on Your Synology NAS
A Snowy Day In Oakland Showtimes Near Maya Pittsburg Cinemas
Gear Bicycle Sales Butler Pa
Nfhs Network On Direct Tv
Turning Obsidian into My Perfect Writing App – The Sweet Setup
San Pedro Sula To Miami Google Flights
Island Vibes Cafe Exeter Nh
Heisenberg Breaking Bad Wiki
Latest Posts
Article information

Author: Roderick King

Last Updated:

Views: 6208

Rating: 4 / 5 (71 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Roderick King

Birthday: 1997-10-09

Address: 3782 Madge Knoll, East Dudley, MA 63913

Phone: +2521695290067

Job: Customer Sales Coordinator

Hobby: Gunsmithing, Embroidery, Parkour, Kitesurfing, Rock climbing, Sand art, Beekeeping

Introduction: My name is Roderick King, I am a cute, splendid, excited, perfect, gentle, funny, vivacious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.